piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa brokułowa z Thermomixa

Witajcie,
pogoda za oknem nie zachwyca. Jest szaro i buro. Ja od środy nie wychodzę z domu, dopadło mnie zapalenie uszu. Jest już lepiej, ale dalej słabo słyszę. Dzisiaj na ożywienie i poprawę humoru, zielona zupa brokułowa. Podstawą był przepis z książki "Radość gotowania", czyli elementarza wszystkich gotujących z Thermomixem. Ja trochę go zmodyfikowałam, dodałam więcej warzyw :) Postaram się podać przepis tak, aby można było wykonać zupę w normalny sposób.


Składniki (zmodyfikowane):
80 g cebuli
3 ząbki czosnku
25 g oliwy z oliwek
250 g różyczek brokułu
200 g ziemniaków
250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
700 g wody
1 łyżka bulionu Thermomix/ 1 kostka rosołowa warzywna
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu mielonego
50 g śmietany kwaśniej

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek rozdrabniamy (3 s/obr. 5).
(Cebulę i czosnek kroimy)
Dusimy na oliwie (2 min 30 sek./Varoma/obr.1).
(Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą, dusimy).
Dodajemy brokuły, ziemniaki i resztę warzyw rozdrabniamy (5 sek./obr. 5). Kopystką zgarniamy wszystko ze ścianek.
(Dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa).
Dodajemy 500 ml wody, dodajemy bulion/ kostkę, sól pieprz, gotujemy (12 min/100C/obr. 2), następnie miksujemy (1 min/ zwiększając obroty od 1-8).
(Wlewamy całą wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, z pomocą blendera miksujemy zupę).
Dolewamy 200 ml wody i śmietanę, gotujemy (4 min./100C/obr. 3).
(Dolewamy śmietanę i delikatnie gotujemy).






1 komentarz:

  1. Pyszna zupka,ja dodałam jeszcze tymianku,bo kocham ! dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń