czwartek, 20 czerwca 2013

Ryż, kurczak, warzywa

Dzisiaj przybywam do Was z kolejnym szybkim i prostym daniem :) Jest nim potrawka z kurczaka z ryżem, warzywami, z dużą ilością curry. Danie, które odkąd pamiętam robiła moja mama. Niezapomniany jest smak curry i kolor potrawy. Polecam na szybki obiad :)






Składniki (2-3 osoby):
1 woreczek ryżu
1 podwójna pierś z kurczaka
groszek zielony, kukurydza, marchewka
(są takie miksy mrożone, ja właśnie z nich korzystam)
przyprawa curry
sól 
pieprz
oliwa

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy na delikatnie złoty kolor. W międzyczasie gotujemy ryż. Kiedy kurczak będzie usmażony przyprawiamy go curry (tak żeby nabrał żółtego koloru). Dodajemy warzywa i ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Ja posypuję wszystko jeszcze niewielką ilością curry, żeby wszystkie składniki nabrały żółtawego koloru. 






2 komentarze:

  1. Ryż i curry to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie wypas ale dziś zrobiłem curry podobne ale zupełnie coś innego przyprawa do gyros pieprz cayenne przygotowanie jak tu wypas Przyprawy oczywiście do smaku troszkę na ostro

    OdpowiedzUsuń