Dzisiaj mam dla Was risotto. Drugi raz przygotowywałam to danie. Tym razem z dodatkami, które miały bardziej wyraźny smak niż bakłażan. Wybrałam pomidory i pieczarki oraz natkę pietruszki z mojego ogródka. W sumie jest to potrawa, która bardzo mi smakuje. Będę ją z pewnością przygotowywać w różnych wersjach.
Składniki:
2 pomidory
1 szklanka ryżu arborio
6 średnich pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu
Pomidory obieram ze skóry i kroję w kostkę. Pieczarki obieram i kroję w kostkę. Cebulkę drobno kroję. W garnku rozgrzewam masło i wrzucam cebulę, żeby się zeszkliła. Następnie dodaję pieczarki. Kiedy pieczarki się trochę podduszą dodaję ryż i czekam, aż wchłonie płyn. Później zalewam go jedną chochelką bulionu. Jeśli płyn zostanie wchłonięty, znów dolewam bulionu i tak, aż do momentu kiedy ryż stanie się miękki. Następnie dodaję pomidory i mieszam. Odstawiam z gazu i posypuję natką pietruszki.
Jeszcze nie robiłam takiego risotto. Może spróbuję z pomidorami albo inną psianką ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń