Witajcie! Pięknie zrymował mi się tytuł dzisiejszego posta. Wiece już z niego co jest przedmiotem posta. Pierwszy raz zdecydowałam się zrobić burgera w wersji wege :) I muszę przyznać, że żaden fast food nie smakuje tak jak mój dzisiejszy burger. W dodatku jest o wiele zdrowszy.
Składniki (3 sztuki):
3 bułki grahamki
6 plastrów czerwonej cebuli
6 plastrów pomidora
6 plastrów ogórka zielonego
roszponka
Kotlet:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka bazylii
sól
pieprz
Sos:
1 mały jogurt naturalny
1 łyżka bazylii
1/4 ogórka zielonego ze skórką
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól
pieprz
Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości. Następnie odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i czosnek wcześniej drobno pokrojone oraz resztę produktów, bez kaszy manny. Za pomocą blendera wszystko mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy kaszę mannę i wyrabiamy ręką. Robimy 3 kotlety wielkości bułki.
Wszystkie składniki sosu wrzucamy do miseczki i mieszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety, w międzyczasie bułki podgrzewamy w piekarniku.
Na dolnej części bułki układamy roszponkę, następnie kotlet, sos, ogórek, cebula, pomidor i przykyrwamy górną częścią bułki.
takiemu zdrowe i smacznego burgerowi nie można się oprzeć! świetne zdjęcia i danie oczywiście musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuń