Witajcie!
Tak, tak, powracam. Przerwa była długa. Wybaczcie. Ostatnie wydarzenia nie nastrajają pozytywnie, pogoda też. Mam nadzieję, że im bliżej będzie wiosny tym więcej pozytywnych zdarzeń nastąpi. Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad. Spaghetti z sosem jogurtowym i cukinią. Ostatnio uciekam od potraw mięsnych. Alternatyw jest mnóstwo :)
Składniki:
1 łyżka oleju
1 duża cukinia
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 duży jogurt naturalny
1/2 kubka jogurtu naturalnego gęstego
łyżka mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
makaron spaghetti
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy środek. Kroimy w plasterki. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku. Następnie dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie wlewamy jogurt naturalny i delikatnie gotujemy. Odstawiamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W międzyczasie gotujemy makaron.
Efekt końcowy poniżej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz