poniedziałek, 23 marca 2015

Pomidorówka


Zupa pomidorowa zabielana, smak dzieciństwa. Od dłuższego czasu robię zupę pomidorową z dużą ilością ziół, na świeżych pomidorach lub pomidorach z puszki. Zupa jest delikatna i kremowa. Podaję ją bez makaronu. Dzisiaj jednak przedstawiam "pomidorówkę". Dla mnie polską, tradycyjną, zabielaną. W dzieciństwie była to zupa przypisana poniedziałkowi. Robiona na rosole z niedzieli, powstawała zawsze wraz z dodaniem koncentratu pomidorowego. Szybko i tanio. Makaron też zazwyczaj zostawał z niedzieli :)
Moja dzisiejsza pomidorowa jest zrobiona na rosole z niedzieli, jednak bez koncentratu, ale z sokiem pomidorowym. Zabielona śmietanką 18%. Według mnie to zdecydowanie zdrowsza wersja, niż ta z lat dziecięcych. Dziś tak sentymentalnie, aby poczuć smak dzieciństwa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz