Dzisiejsza propozycja jest zdrowa, smaczna i dla niektórych być może nietypowa. Cytrusy są nośnikiem witaminy C, która przy obecnej aurze jest wskazana. Dlatego sałatka poza pysznym smakiem, fajnym wyglądem jest także zdrowa.
Składniki: (dla dwóch osób)
250 g piersi kurczaka, bez skórki
1 mała marchewka, obrana, pokrojona
1 mała cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojona
1 l (4 szklanki) wody
sól
125 g rukoli
1 duża pomarańcza
1 duży grejpfrut
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz, świeżo zmielony
1 mała cebula, pokrojona w cienkie półplasterki, do dekoracji
250 g piersi kurczaka, bez skórki
1 mała marchewka, obrana, pokrojona
1 mała cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojona
1 l (4 szklanki) wody
sól
125 g rukoli
1 duża pomarańcza
1 duży grejpfrut
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz, świeżo zmielony
1 mała cebula, pokrojona w cienkie półplasterki, do dekoracji
Włóż piersi kurczaka razem z marchewką, cebulą i selerem do garnka, zalej wodą, posól i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj 15-20 minut do miękkości. Wyjmij mięso i pokrój w kostkę. Wywar można wykorzystać później. Ułóż rukolę na dużym talerzu. Obierz ostrym nożem pomarańczę i grejpfruta nad małą miseczką, tak by nie tracić ściekającego soku. Usuń białą otoczkę. Podziel owoce na cząstki, zdejmując osłonki. Rozłóż na rukoli cząstki cytrusów, a na nich mięso kurczaka. Polej sałatkę sosem i delikatnie wstrząśnij naczyniem. Udekoruj cebulą, jeśli chcesz :) I sałatka gotowa :)
Sos:
Rozbełtaj sok z pomarańczy i grejpfruta z oliwą w małej miseczce, dopraw solą i pieprzem.
Przepis zaczerpnięty z wydania Gazety Wyborczej - Nowa Kuchnia Włoska Sałatki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz