czwartek, 17 października 2013

Zupa z zielonego groszku

Dziś późnym popołudniem przybywam z kremową zupą z zielonego groszku. Osobiście jestem zakochana w smaku tej zupy. Od zawsze groszek kojarzył mi się z przedszkolnym dodatkiem do drugiego dania, który nie jest lubiany przez dzieci, czyli papka groszek z marchewką. Kiedy 5 lat temu miałam okazję mieszkać u angielskiej rodziny spróbowałam zielonego groszku w innej wersji. Był to mrożony groszek ugotowany al dente. Muszę przyznać, że bardzo mi ta wersja zasmakowała. I tak też jest z zupą.


Składniki: (3 porcje)
300 g mrożonego groszku
1/2 cebuli
75 ml bulionu może być woda
250 ml mleka
30 g masła
sól
pieprz
1 łyżeczka sosu tabasco

Cebulę drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzane masło, podduszamy. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy ok. 10 minut. Wlewamy, gotujemy 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos tabasco oraz przyprawiamy do smaku. Miksujemy.
Do ozdoby użyłam kiełków brokuł. 



1 komentarz:

  1. Dziękuję za przypomnienie o tej zupie. Już dawno jej nie robiłam, a pamiętam, że kiedyś bardzo mi smakowała :) Muszę znów ją ugotować :)

    OdpowiedzUsuń