piątek, 11 października 2013

Łosoś z warzywami

Dzisiejsze danie jest proste i bardzo smaczne. Mix kolorystyczny skłania do jedzenia zwłaszcza kiedy za oknem mamy szarą jesień. Warzywa wprowadzają w śródziemnomorski klimat, jedynie od łososia wieje norweskim chłodem :) Polecam wszystkim, którzy lubią śródziemnomorskie smaki. Dzisiejsze danie powstało dość spontanicznie, z tego co miałam w lodówce, bez specjalnych wcześniejszych przygotowań.

Składniki: (2 os.)
1 woreczek ryżu

250 g świeżego łososia
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
1/2 cukinii
2 duże pieczarki
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Nagrzewamy piekarnik do 200'. Łososia myjemy dzielimy na mniejsze kawałki, następnie solimy, pieprzymy i posypujemy częścią z ziół oraz polewamy niewielką ilością oliwy. Warzywa myjemy. Pomidora obieramy ze skórki. 
Kroimy:
paprykę na cienkie paseczki
pomidora w kostkę
cukinię w cienkie plasterki
pieczarki w cienkie plasterki
Naczynie żaroodporne smarujemy jedną łyżką oliwy i wrzucamy warzywa. Solimy je i pieprzymy, posypujemy resztą ziół. Układamy łososia. Następnie polewamy odrobiną oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do piekarnika na 25 min. Ja do podania dodałam jeszcze ryż. I tak mamy pyszny, kolorowy i zdrowy obiad. 



3 komentarze:

  1. Łosoś z warzywami = pychota!!!Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ryż wygląda jakby założył optymistyczne okulary :)

    OdpowiedzUsuń