środa, 16 lipca 2014

Pesto z bobu

Witajcie! Zdecydowanie jestem miłośniczką zielonego pesto :D w różnych postaciach. Nie jeden Włoch skrzywiłby się widząc moje wariacje. Obecnie mamy czas owoców, ale także świeżych warzyw. Warzyw sezonowych. I takim własnie jest bób. Uwielbiam go, choć zapach przy gotowaniu nie jest zbyt przyjemny :D Bób został z dnia poprzedniego, a na zimno już tak super nie smakuje. Dlatego właśnie powstało pesto.


Składniki:
1/2 pęczka pietruszki
1 szklanka obranego bobu
2 łyżki pestek słonecznika łuskanego
1 łyżka parmezanu
sól
pieprz
oliwa

makaron

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Oliwę w oliwek uzupełniamy tak, aby powstała kremowa masa, niezbyt gęsta. Makaron gotujemy. Prosto, szybko i przyjemnie :D




1 komentarz: