sobota, 16 maja 2015

Czas na... szparagi


Bohaterami dzisiejszego postu są szparagi. Dlaczego? Bo właśnie mamy ten czas kiedy szparagi są dostępne. Zielone czy białe, jakie chcemy. Ja dzisiaj mam dla Was danie z zielonych szparagów. Powstało w oparciu o przepis z gazety biedronkowej "Smaki życia". Lekko zmodyfikowałam przepis pod siebie oraz pod liczbę osób.



Składniki:
1 pęczek szparagów (ok.400 g)
4 małe ziemniaki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
bulion/ woda ja dałam na oko
ew. sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

1 opakowanie krewetek (19 sztuk)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Następnie dodajemy bulion/wodę (tyle ile chcemy, tak aby zupa była kremowa) i ziemniaki. W międzyczasie myjemy i obieramy szparagi. Kroimy na mniejsze części. Gotujemy bulion z ziemniakami aż lekko zmiękną, następnie dodajemy szparagi. Gotujemy do miękkości i następnie miksujemy. 
Krewetki obieramy i podsmażamy wraz z przetartym czosnkiem kilka minut na oliwie z oliwek.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz