czwartek, 21 maja 2015

Cieciorka


Pogoda się popsuła, zrobiło się zimno. Postanowiłam więc sięgnąć po danie na rozgrzewkę. Szczerze mówiąc dziwnie się pisze w maju o potrzebie rozgrzewania się. Maj, podobno najpiękniejszy miesiąc w roku. Szczerze mówiąc, po tegorocznej pogodzie stwierdzam, że jest inaczej. Dzisiaj głównym składnikiem zupy jest ciecierzyca. Oczywiście zapomniałam namoczyć ją na noc. Skutecznym sposobem okazało się jednak moczenie w gorącej wodzie, zmienianej co jakiś czas. Ostatecznie nie było idealnie, ale zupa się udała.

Składniki:
200 g ciecierzycy
1/2 cebuli
1 marchew
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
olej rzepakowy
woda z kostką rosołową/rosół
sól
pieprz

Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do zeszklenia. Obieramy marchew i ziemniaki, drobno kroimy, wrzucamy do cebuli i zalewamy rosołem/wodą. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Ja posypałam zupę prażonymi pestkami. Bardzo lubię ten dodatek do kremowych zup. 
Smacznego!



sobota, 16 maja 2015

Czas na... szparagi


Bohaterami dzisiejszego postu są szparagi. Dlaczego? Bo właśnie mamy ten czas kiedy szparagi są dostępne. Zielone czy białe, jakie chcemy. Ja dzisiaj mam dla Was danie z zielonych szparagów. Powstało w oparciu o przepis z gazety biedronkowej "Smaki życia". Lekko zmodyfikowałam przepis pod siebie oraz pod liczbę osób.



Składniki:
1 pęczek szparagów (ok.400 g)
4 małe ziemniaki
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
bulion/ woda ja dałam na oko
ew. sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

1 opakowanie krewetek (19 sztuk)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Następnie dodajemy bulion/wodę (tyle ile chcemy, tak aby zupa była kremowa) i ziemniaki. W międzyczasie myjemy i obieramy szparagi. Kroimy na mniejsze części. Gotujemy bulion z ziemniakami aż lekko zmiękną, następnie dodajemy szparagi. Gotujemy do miękkości i następnie miksujemy. 
Krewetki obieramy i podsmażamy wraz z przetartym czosnkiem kilka minut na oliwie z oliwek.
Smacznego!