czwartek, 28 marca 2013

W roli głównej: pulpeciki

Witajcie tuż przed Świętami!
U mnie dzisiaj ostatnie porządki, a wieczorem gotowanie pełną parą. Dzisiaj przygotowałam mięsny obiad, ponieważ jutro i w sobotę w moim domu pościmy. Jak w tytule, w roli głównej pulpeciki z mięsa mielonego. Pulpety w sosie pomidorowym z oregano, a do tego makaron spaghetti. Przygotowane danie jest przewidziane dla 3 osób, w takich porcjach jak na zdjęciach.

Składniki:
Makaron spaghetti wedle uznania.

Pulpety:
20 dag mięsa mielonego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1/3 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz

Wrzuciłam wszystko do jednej miski, dokładnie wymieszałam i uformowałam pulpeciki (wielkość - ok. 2 - 3 cm).


Sos:
3 ząbki czosnku
2/3 cebuli
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Parmezan do posypania.

Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę i czosnek dobrze zeszklić. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok. 5 minut, wlewamy sok i gotujemy dalej. Dodajemy oregano. Mieszamy. Dodajemy pulpeciki, wrzucamy po jednym, aby mięso się nie zdeformowało. Przykrywamy i dusimy 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso się ścięło, jeśli tak możemy przemieszać, aby pulpeciki ugotowały się dobrze z każdej strony. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. W między czasie ugotował się makaron, odcedzamy go i przekładamy na talerze, później polewamy sosem z pulpetami. Posypujemy startym parmezanem. I gotowe :) Bon appetit!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz