wtorek, 30 kwietnia 2013

Naleśniki ze szpinakiem

Witam Was tuż przed majówką :) ja jutro wyjeżdżam, mam nadzieję, że odpocznę i będę miała dużo siły na te dwa ostatnie miesiące semestru :) dzisiaj mam dla Was naleśniki ze szpinakiem, zapiekane pod kołderką z sera żółtego :)

Składniki:
farsz:
1 opakowanie szpinaku Hortex
6 ząbków czosnku
1/2 paczki sera feta
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
oliwa z oliwy
sól
pieprz

naleśniki:
200 g mąki
2 jaja
200 g mleka
200 g wody
1/2 łyżeczki sol
1/2 łyżeczki cukru
20 g masła roztopionego i ostudzonego
olej do smażenia

ser żółty

Rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak, kiedy szpinak jest już miękki dodajemy, sól, pieprz i gałkę. Mieszamy i na koniec dodajemy ser feta pokrojony w drobną kostkę. Mieszamy na gładką masę.

W między czasie robię ciasto na naleśniki, wrzucam wszystkie składniki do garnka i miksuję. Następnie smażę naleśniki.

Kiedy wszystko mam już gotowe, smaruję naleśniki farszem i zwijam. Wkładam do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i posypuję serem. Zapiekam w piekarniku, aż ser się rozpuści.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz