sobota, 22 sierpnia 2015

Makaron nie po włosku


Makaron, zawsze robię go po włosku. Zdarza się tradycyjnie np. z serem, tym razem powstało danie, jest coś w lodówce to trzeba to wykorzystać. I tak mamy dodatki do makaronu w postaci zielonego groszku, szynki, pietruszki, śmietany i parmezanu. Nie za dużo, ale całkiem smacznie. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego fajnego smaku z połączenia tych rzeczy.

Składniki (4 os.):
1/2 opakowania groszku mrożonego
1 łyżka oliwy
7 plastrów wędliny konserwowej
kilka gałązek pietruszki
200 ml śmietany 12%
2 łyżki startego parmezanu
opakowanie makarony razowego

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Następnie wrzucamy groszek i czekamy aż wyparuje woda. Dodajemy wędlinę, pokrojoną w kostkę i czekamy aż się zrumieni. Wlewamy śmietanę i redukujemy. Na koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę. Mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy, wcześniej posypując parmezanem.



1 komentarz: