Dzisiaj mam dla Was propozycję makaronową. Tym razem mięso stanowi główny dodatek do makaronu. Staram się zawsze, aby to warzywa (np.pomidory) były głównym składnikiem sosu do spaghetti, tym razem stało się inaczej. I tak wyszło spaghetti z mięsem mielony i pomidorami.
Składniki (4 porcje):
Mięso mielone (niestety nie zważyłam przed gotowaniem - na moje oko było ok 250g)
1 cebula
1 puszka pomidorów
6 ząbków czosnku
suszona bazylia
oliwa z oliwek
sól
pieprz
makaron do spaghetti (pełne ziarno - lubella)
Cebulkę i czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, aż się zeszklą. Na drugiej patelni smażymy mięso. Po 15 minutach wrzucamy cebulkę i czosnek, pomidory i gotujemy. Równocześnie gotujemy wodę na makaron. Następnie przyprawiamy sos do smaku i dodajemy bazylię (według uznania). Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz