piątek, 5 lipca 2013

Brązowy makaron i truskawki

Dzisiaj przepis na danie, które przez wielu może uznać za bardziej deserowe niż obiadowe. Ja jednak miałam je na obiad. A mowa o makaronie czekoladowym, z sosem śmietanowym i truskawkami. Pyszne lekkie danie, w sam raz na takie upały jak dzisiaj.

Muszę przyznać, że było to dla mnie duże wyzwanie, ponieważ makaron zrobiłam sama, pierwszy raz. Warto było. Makaron może nie był idealny, ale w smaku bardzo dobry i pewnie jeszcze nie raz go przygotuję, tylko w różnych odsłonach. Przejdźmy do przepisu.



Składniki:
(makaron)
250 g mąki
3 jaja
25 g kakao
trochę wody

(sos)
125 ml śmietany 30%
1 opakowanie serka Bielucha
1 opakowanie cukru waniliowego

truskawki (tyle  ile lubicie)

Mąkę i kakao wymieszać, zrobić "wulkan" i wbić jaja. Zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, jeśli jest suche dodać łyżkę, dwie wody. Podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować. Odstawić placki do wyschnięcia na pół godzinę. Następnie zwinąć i pociąć makaron. Rozłożyć do przeschnięcia jeszcze.
W między czasie ubijamy bitą śmietankę, dodajemy cukier waniliowy, kiedy uzyskamy już odpowiednią konsystencję to dodajemy Bielucha i mieszamy na najniższych obrotach. Truskawki kroimy w kostkę.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. 
Nakładamy na talerz, polewamy sosem i dodajemy truskawki. Gotowe :)






1 komentarz:

  1. marzy mi się taki czekoladowy makaron, cudowny obiad :)

    OdpowiedzUsuń