czwartek, 11 lipca 2013

Łosoś i maliny

Dzisiaj połączenie, które od zawsze mnie fascynowało. I muszę przyznać, że to raj dla podniebienia. Dawno nie byłam tak zachwycona współgraniem smaków. Pyszny, delikatny łosoś i mus malinowy. Nie będę dużo pisać, przejdę od razu przepisu.

W każdym razie polecam każdemu!





Składniki:
1 płat łososia
1 cytryna
1 łyżeczka tymianku
masło
sól
pieprz

do musu:
200 g malin
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy

Ja dodałam do całego dania ryż i kalafior.

Zaczynamy więc od ugotowania ryżu i wstawienia kalafiora. Nagrzewamy piekarnik do 180'. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem, układamy plasterki cytryny i masło. Zawijamy w papiloty z folii. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Maliny blendujemy, przeciskamy przez sitko. Dodajemy wszystkie składniki i podsmażamy. Zdejmujemy z ognia. Wszystko układamy na talerzu i gotowe :)



1 komentarz:

  1. Nie pomyślałabym o takim połączeniu, jednak dłużej się nad tym zastanawiając to musi być fajne połączenie :)

    Pozdrawiam ciepło,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń