poniedziałek, 8 lipca 2013

Pomidorowo


Tradycją u mnie w domu jest, że poniedziałek to dzień pomidorowy. Od dziecka ten dzień kojarzę z zupą pomidorową. Choć od jakiegoś czasu ta tradycja się zaciera, dziś zupą dnia jest właśnie pomidorowa.

Dzisiejszą zupę przygotowałam w Thermomixie. Na wodzie i bulionie, który przygotowuje się w urządzeniu z konkretnych warzyw, bądź mięs. Przez to wiemy co jest w naszej "kostce rosołowej". Wy możecie przygotować zupę na rosole, który został z niedzieli. Zupa ma piękny, pomarańczowy kolor.

Składniki (ok.4 porcji):
80 g cebuli
1-3 ząbki czosnku
30 g masła
700 g pomidorów obranych lub pomidorów z puszki
1 łyżka bulionu TM
1/2 - 1 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka cukru
2-3 szczypty pieprzu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
500 g wody
posiekana pietruszka

3 kromki chleba 

Do naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 3s/obr.5. Zgarniamy składniki na dno i dodajemy masło. Dusimy 2,5 minuty/Varoma/obr.2. Następnie dodajemy pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki, z wyjątkiem wody. Gotujemy 10 minut/100'C/obr. 2. Następnie miksujemy. Dolewamy wodę i gotujemy jeszcze przez 5 minut/100'C/obr.2. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z chleba grzanki i podaję wraz z zupą.


Wersja normalna:

Składniki:
80 g cebuli
1-3 ząbki czosnku
30 g masła
700 g pomidorów obranych lub pomidorów z puszki
1/2 - 1 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka cukru
2-3 szczypty pieprzu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
500 g rosołu
posiekana pietruszka

3 kromki chleba

Cebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, na rozgrzane masło. Musimy je zeszklić. Następnie dodajemy pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki. Dusimy. Dolewamy wodę, gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Następnie przy użyciu blendera miksujemy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z chleba grzanki i podaję wraz z zupą.


1 komentarz:

  1. uwielbiam pomidorową :) Twoja wygląda pięknie, smakuje z pewnoscią też ;) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-pstragi-z-maslem-rozmarynowym/

    OdpowiedzUsuń