wtorek, 3 września 2013

Jabłka zapiekane

Dzisiaj krótki post, a tematem jest wczorajszy podwieczorek. Jako, że w ostatnim czasie jabłka nie są zbyt dobre, to i u mnie nie znikają tak szybko jak zawsze. Robią się miękkie i nikt nie chce ich jeść. Wczoraj postanowiłam je wykorzystać w bardzo prosty sposób :) Starte jabłka zapiekłam pod kruszonką.

Składniki:
4 jabłka
1 łyżka cynamonu
50g masła
100g mąki
25g cukru

Jabłka trzemy na grubej tarce, mieszamy z cynamonem i wkładamy do żaroodpornych naczyń. Następnie mieszamy mąkę, masło i cukier, powstałą masę również trzemy na tarce z dużymi oczkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 10-15 minut. Musicie patrzeć kiedy kruszonka nabierze złocistego koloru. Moja nie wyszła idealna, ale była smaczna :)



2 komentarze:

  1. ooo wyglądają bardzo smakowicie :) i przychodzi mi na myśl jesień, którą tak lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tego lubię herbatę z sokiem imbirowym :) przy pogodzie takiej jak ostatnio to idealny jesienny zestaw!

      Usuń