środa, 28 sierpnia 2013

Kotleciki z soczewicy

Witajcie po dłuższej przerwie :) spowodowana była pielgrzymką, na której byłam od piątku do poniedziałku. Dzisiaj przychodzę do Was z daniem bez mięsa. Główny element dania to kotlety z zielonej soczewicy. Bardzo smaczne i bardzo syte. Ja połączyłam je z ryżem oraz mizerią.





Składniki (ok.6 kotletów):
3/4 szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
2 garście pestek słonecznika
2 garście pestek dyni
1 jajo
mąka
tymianek
majeranek
sól
pieprz

Soczewicę zalewam wodą i odstawiam na 1-1,5 h. Następnie dolewamy wody i gotujemy. Odstawiamy z gazu, solimy i po kilku minutach odcedzamy. Soczewicę, cebulę drobno pokrojoną, pestki, jajo wrzucamy do miski i miksujemy (np.blenderem). Następnie dodajemy tymianek i majeranek oraz mąkę. Wszystko według uznania. Jeśli chodzi o mąkę to dosypujemy ją do momentu kiedy masa stanie się idealna do ulepienia kotletów. Lepimy kotlety. Smażymy na oleju, aż się zrumienią z obu stron.




Na koniec mam pytanie, a raczej prośbę, jeśli macie jakieś fajne przepisy na aronię to poproszę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz