
Składniki (ok.90 sztuk):
700 g mąki
0,5 l ciepłej wody
70 g masła
Mąkę rozsypuję na stolnicę, robię mały wulkanik i zalewam wodą, wymieszaną z masłem. Robię to powoli, wodę wlewam partiami, aby nie zrobić bagna na stolnicy. Zagniatam. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Moje zazwyczaj troszkę się klei. Następnie wykładam ciasto do woreczka foliowego na 15-20 minut. Następnie dzielę je na części, rozwałkowuję i lepię pierogi. Nie będę pisać o szczegółach, bo każdy ma inną technikę :)
Jeśli chodzi o farsz, to mój dzisiejszy był przygotowany z mięsa rosołowego zmielonego z kapustą, kiszoną, młodą :)
Kocham pierogi! Najbardziej z owocami lata i z jabłkami, ale mięsnymi i ruskimi też nie gardzę, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa się właśnie szykuję na wykonanie kolejnej partii, tym razem owocowej :)
Usuń