środa, 14 sierpnia 2013

Pierogi

Dzisiaj pierogowy post. Rano zrobiłam zapasy do zamrażarki i ulepiłam 90 pierogów :) Tak, więc lodówka uzupełniona! Ja jestem miłośniczką pierogów, pierwsze pamiętam u mamy i babci. Babci kojarzą mi się z serem, a mamy z mięsem. Nadszedł czas, że ja przejęłam w domu sprawę pierogów. Generalnie moja mama nie lubi ich robić, a ja przeciwnie i w dodatku wyrabiam sobie bicepsy :D Dzisiaj prezentuję Wam pierogi z mięsem i kapustą. Niestety nie zrobiłam zdjęć środka, przy następnej okazji postaram się uwiecznić.

Składniki (ok.90 sztuk):
700 g mąki
0,5 l ciepłej wody
70 g masła

Mąkę rozsypuję na stolnicę, robię mały wulkanik i zalewam wodą, wymieszaną z masłem. Robię to powoli, wodę wlewam partiami, aby nie zrobić bagna na stolnicy. Zagniatam. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Moje zazwyczaj troszkę się klei. Następnie wykładam ciasto do woreczka foliowego na 15-20 minut. Następnie dzielę je na części, rozwałkowuję i lepię pierogi. Nie będę pisać o szczegółach, bo każdy ma inną technikę :)

Jeśli chodzi o farsz, to mój dzisiejszy był przygotowany z mięsa rosołowego zmielonego z kapustą, kiszoną, młodą :)




2 komentarze:

  1. Kocham pierogi! Najbardziej z owocami lata i z jabłkami, ale mięsnymi i ruskimi też nie gardzę, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się właśnie szykuję na wykonanie kolejnej partii, tym razem owocowej :)

      Usuń